Volg Roos op weg naar een all-round consultant!

Vacature van werkvoorbereider: het hoe en wat

Een werkvoorbereider werkt in de bouw en zorgt ervoor dat andere mensen hun werk kunnen doen. Dit gebeurt door het werk correct voor te bereiden. Aan de hand van roosters, planningen en afspraken wordt dit dan gedaan. Echter wat doet een werkvoorbereider nog meer? 

Taken
Hij heeft een rooster waarop staat wanneer wat af moet zijn. Daarvoor zijn bepaalde afspraken gemaakt. Afspraken met leveranciers, maar ook met de werkers binnen het project. Worden deze afspraken op tijd nagekomen? Worden de goederen op tijd geleverd? Dit zijn vragen die hij goed kan bijhouden met behulp van het rooster of het overzicht.

Vacatures 
Het kan zomaar het geval zijn zijn dat een vriend, kennis of familielid van jou in de bouw werkt. Anders kan het ook zo zijn dat zij een contactpersoon kennen die in de bouw werkzaam is. Werkvoorbereiders zijn over het algemeen altijd aanwezig bij een bouwproject en dus is de kans altijd aanwezig dat een kennis of familielid (die in bouw werk) wel iemand weet die een werkvoorbereider nodig heeft.  Maar daarnaast zijn er tal van uitzendbureaus die ofwel verbonden zijn met verschillende bouwbedrijven ofwel een binding hebben met de bouwwereld. Als zij een werkvoorbereider nodig hebben belandt die op de vacaturepagina van het uitzendbureau onder vacature werkvoorbereider. Maar welk diploma heb je nodig om te kunnen reageren op de vacature werkvoorbereider?  

Opleiding
Een MBO diploma in de bouw wordt meestal gevraagd om werkvoorbereider te kunnen worden. Maar bijvoorbeeld tijdens de zomervakanties (of wanneer de bezetting laag is) geldt een MBO diploma als een pre en niet zozeer als een must.

Ervaringen 
Een oud-werkvoorbereider, nu werkend als loodgieter bij mensen aan huis, deelt zo zijn ervaring: "Op een dag was er een materiaal niet aangeleverd of had ik een verkeerd stuk materiaal laten bestellen. Niet iedereen is even aardig en mensen in de bouw kunnen nog weleens hard reageren. Maar fouten maken is niet erg. Je moet wel stressbestendig zijn".  Omdat een werkvoorbereider een sleutelfiguur is bij het controleren van materialen en omdat andere mensen anders niet goed kunnen werken, moet hij/zij fouten durven maken en vragen durven te stellen. De mensen om je heen zijn bereidt om je te helpen als je ze vragen stelt en dat maakt het werk voor hen ook gemakkelijker.  Een ander belangrijk figuur voor de werkvoorbereider is de projectleider. Hij overziet en leidt het project. Als er tussen de projectleider en werkvoorbereider een goede samenwerking ontstaat van vertrouwen en resultaatgerichtheid, dan komt het overzicht voor de werkvoorbereider (haast) vanzelf.

Meer informatie
Voor meer informatie over de functie van werkvoorbereider kun je een bouwbedrijf bellen. Uitzendbureaus die deze vacatures aanbieden kunnen je eveneens meer vertellen de vereisten van deze functie. Kijk bijvoorbeeld op Centerpoint Advies voor vacatures in de bouw (waaronder die van werkvoorbereider).

 


Delen